Bukarest erbjuder, beroende på årstiden, en stor variation i klimat och väderförhållanden. Bästa tiden att besöka Bukarest med hänsyn till vädret brukar vara under våren, sommaren och hösten, det vill säga april till oktober, där de varmaste månaderna är juli och augusti. Januari är den kallaste månaden. Högsta risken för regn är under månaderna maj och juni. Tänk på att detta enbart är statistik, vilken grundas på mätningar gjorda över många år och där variationer givetvis kan förekomma. Vi rekommenderar att du tar med dig lämpliga kläder som skyddar mot väta och kyla samt ett par fotriktiga och bekväma promenadskor.

Booking.com

Precis som i Sverige kan vädret i Bukarest skifta från dag till dag, och planerar du att göra lite sightseeing bör du kolla upp vädret för de närmaste dagarna innan du bokar upp dig på särskilda utomhusaktiviteter. Om du däremot inte planerar något speciellt utan är en sådan person som mer tar dagen som den kommer är det bara en fråga om anpassning. Regnar det kanske du kan besöka något av Bukarests museer, eller gå en shoppingrunda på stan. Oavsett väder har Bukarest mycket att erbjuda för turisten. Att köpa en turistkarta i en butik eller på hotellet är en god idé.

Bukarest väder

Olika aktiviteter för olika väder i Bukarest

  1. Saker att göra i Bukarest när vädret tillåter
  2. Saker att göra när det regnar eller snöar

Om vädret tillåter finns det många ställen som är värda att se eller besöka och som kan nås genom att bara promenera. Bukarest har nämligen mycket vacker arkitektur av varierande ålder, där gammalt blandas med nytt. Här finns också massor av små butiker och konditorier som bara är ett “hål i väggen”, där du kan köpa dig en bakelse eller ett färskt fikabröd. Du som gillar antikviteter kommer att uppskatta de antikaffärer som finns i staden. För att hitta och orientera dig på bästa sätt är turistkartan en bra hjälp och även guideböcker som finns i bokhandeln.

Om vädret inte passar för utomhusaktiviteter kan du besöka parlamentsbyggnaden. Det är världens näst största parlamentariska byggnad. Eller varför inte åka till AFI Palace Cotroceni, en jättegalleria för shopping där du förutom att shoppa kläder, mat och elektronikprylar även kan åka skridskor och bergochdalbana, leka i vattenlandet, åka ziplining, klättra eller gå på bio. Här krävs det nog både en och två dagar för att hinna med allt. Det som är toppen är att det finns något för alla smaker, att du inte blir så beroende av väderleken och att allt dessutom finns under ett och samma tak.

Övrig information om Bukarest

Rumänien har cirka 20 miljoner invånare, varav runt 1,9 miljoner bor i Bukarest. Staden är också landets industriella, ekonomiska och kulturella centrum, fördelat på en yta av 228 kvadratkilometer. Bukarest är Europas tioende största stad (beräknat på senaste befolkningsräkningen 2011). Stockholm (2019) finns först på 34:e plats med sina 1 miljoner invånare, fördelat på en yta av 187 kvadratkilometer. Med andra ord är Bukarest ingen liten stad, och du som tycker om storstadsliv kommer verkligen att uppskatta staden, både för sitt stora kulturella utbud samt gastronomin och det fantastiska nattliv som erbjuds runt Gamla Stan.

  • Rumäniens valuta och dagens växlingskurs (februari 2020)
  • Priser och jämförelser

Rumäniens valuta är den rumänska leu (en leu och två lei, plural) och nämns leu românesc på rumänska, vilket betyder lejon. Valutakoden är RON. En leu är 100 bani (ban som singular). För en leu (med dagens växlingskurs februari 2020) får du 2,20 svenska kronor. I Rumänien används mycket mer kontanter än i Sverige så rekommendationen är att växla till dig rumänska lei innan du åker. Hotellen, restaurangerna och många stora butiker accepterar kort, men det finns risk att de små butikerna bara accepterar kontanter. Ett gott råd är att du alltid har kontanter med dig, om du besöker utkanten av storstäder eller de små byarna.

Tittar vi på prisbilden skiljer det sig åt från butik till butik och även från stad till stad, men ser vi till snittpriset på exempelvis en liter mjölk kostar en liter motsvarande elva svenska kronor. En flaska öl kostar tolv kronor. Komplett hamburgermål från kända företag ligger på ungefär 45 kronor. Dessa priser ger förhoppningsvis en fingervisning kring vad kostnaderna ligger på gentemot den svenska marknaden. Vill du ha dagens exakta växlingskurser kan du kontrollera det via internet, din bank eller på ett växlingskontor. Behöver du ett växlingskontor eller ta ut pengar på plats i Rumänien finns detta i de stora städerna.

Lokala transporter eller taxi

  • Fördelarna med de lokala persontransporterna
  • Nackdelar finns det tyvärr också

Bukarests kollektivtrafik med bussar, spårvagnar och tunnelbana är väl utvecklad. Dessutom är priserna låga, men trängseln kan vara ganska stor vid vissa tider på dygnet, speciellt om det är dåligt väder. Buss och tåg fungerar oftast mycket bra och speciellt mellan de större orterna. Dessutom är de både fungerande och moderna. Vill du ta dig snabbt till andra delar av landet kan du alternativt ta ett inrikesflyg, men glöm då inte passet. Kom också ihåg alla taxibilar inte har tillstånd att köra dit, så det är viktigt att du informerar föraren om att du ska till flygplatsen innan resan påbörjas.

När det gäller bokning av taxi bör du vara medveten om att det kan kosta en del. Här bör du be hotellet eller restaurangen att ringa och boka för att undvika överpriser. Det är ingen garanti men minskar risken. Ber du personalen att ringa och berättar att du ska till flygplatsen vet du med säkerhet att du får en taxi med tillstånd att köra dig hela vägen. Uber och liknande företag är också verksamma i Bukarest och är ett bättre alternativ för dig som inte kan be hotellet eller restaurangen om hjälp. Beställ i god tid vid dåligt väder då det kan vara långa väntetider

  • Sammanfattning av artikeln
  • Skillnader i väder mellan Bukarest och Stockholm

Den bästa tiden att besöka Bukarest med tanke på väderförhållanden är under perioden maj-oktober. Varmast är det under juli och augusti, och januari är i regel den kallaste månaden. Vid en jämförelse med Stockholm ser vi att årstider och väder påminner mycket om varandra, däremot är medeltemperaturen högre i Bukarest. Tittar vi exempelvis på den kallaste respektive varmaste medeltemperaturen för Stockholm i augusti ligger den på 13°/20° och i Bukarest runt 25°/32°. Planera i förväg vilka aktiviteter du vill ägna dig åt under din vistelse, och kontrollera gärna väderprognoser i god tid innan. Det finns mycket att göra och se i Bukarest, även om vädret sviker!